Portrait of cute kid girl 6-7 year old eating sandwich outdoors. Childhood. Healthy lifestyle. Looking at camera.

Portrait of cute kid girl 6-7 year old eating sandwich outdoors. Childhood. Healthy lifestyle. Looking at camera.

Mack-SM 2016

För fjortonde året i rad arrangerades mack-SM av branschorganisationen för Sveriges bagare och konditorer. Trenden bland de tävlande i år var att mackorna var rustika smörgåsar, och inspirationen kom från olika länder i världen. Försäljningen av smörgåsar går stadigt uppåt på de svenska konditorierna och branschorganisationen vill lyfta fram mackan genom att årligen kora den den godaste, trendigaste och bästa lunchmackan. Juryn som bestod av vinnare i årets kock, årets bagare, fjolårets vinnare i mack-SM, en matskribent och en mackexpert från bagerigrossisten Kåkå bedömde mackorna. Juryns punkter som de gick efter i valet var bland annat smak, utseende och nytänkande.

Mackan som blev en fullträff

Den vinnande mackan var en fullträff enligt juryn. Frida från Ninas Konditori vann Mack-SM 2016 och hennes skapelse var en resa till Japan. Brödet är ett surdegsbröd med sjögräs. Fyllningen består av limegravad lax, teriyaki och ostronkräm, wasabimajonäs och en god sallad med spenat och avokado. Fridas macka blev en favorit hos juryn med motiveringen att den har ett klart tema genom hela mackan, det är en väl balanserad och uppfinningsrik måltid. Den är matig och mycket fräsch och brödet innehåller både alger och sesamfrön, vilket är både spännande osmakrikt. Med inspiration från Japan är hennes macka både både god och dekorativ.

En macka – en fulländad måltid

Att göra en macka till en fulländad måltid handlar inte om att lägga en bit ost mellan två brödskivor. En macka som ska fungera till lunch kräver mycket mer än det. När du äter en måltid på tallrik kombinerar och komponerar du själv vad du tar på gaffeln och hur mycket i varje tugga. Det gäller inte för en macka som måste innehålla den perfekta mixen av smaker och komponenter från början. Förutom Fridas macka som vann kan vi även nämna tvåan som gjordes på ett rågsurdegsbröd med rödbetshummus, getfetaost, avokado och solrosfrön. Linda Dahlqwist som skapat den mackan har gett den namnet Vego-Greta.

litepress