Historien bakom tävlingen Årets kock

Historien bakom tävlingen Årets kock

Den gastronomiska världen var ganska oglamorös, åtminstone i 80-talets Sverige. Det fick en trög start eftersom den dagens kändiskockar inte ville riskera sin status för en liten tävling och okända kockar var inte heller helt lockade vid tanken. De svenska mejeriföretagen med Arla i spetsen fick kämpa hårt för att sätta någon form av prägel på tävlingen. Det hårda arbetet gav till slut resultat och tävlingen blev större och mer populär.

 

Höjt statusen på yrket
En av anledningarna till att tävlingen överhuvudtaget startades var för att höja kockyrkets status i Sverige. Man ansåg vid den tiden att matkulturen i Sverige inte kunde mäta sig med resten av världen än och det var något man ville ändra på. Det klara målet att höja matintresset i landet blev med tiden en klockren framgång. Tävlingen är idag inte bara en stor händelse i mat-Sverige, det är även en mötesplats för branschfolk från hela världen. Studenter och lärare från olika kockskolor samt politiker och representanter trängs i de stora lokalerna. Dessutom finns det gott om utställningar, matnyheter och annat roligt att titta på och smaka på, när man väl är på plats. Det är en enorm skillnad från när det startade.

Det är inte bara tävlingen som har blivit större, kockyrket i sig har gått från dryga 2 000 studenter till strax över 30 000 entusiastiska kockstudenter. Sverige är ett stort land vars matkultur är internationellt respekterad. Ganska mycket av den här respekten härstammar ifrån tävlingen Årets kock.Historien bakom 1

 

Föreningen Årets kock
Det finns en förening vid namn Årets kock som samlar alla de tidigare vinnarna av tävlingen. Föreningen anlitas för att ta hand om event som behöver en matupplevelse i världsklass. Ett exempel på ett sådant event är den årliga Nobelmiddagen. Dessutom utvecklar vinnarna sina egna karriärer med böcker, recept och tv-serier.

 

Idag vill alla ha en liten bit av kakan. Tävlingen drar till sig både stjärnkockar och politiker som mer än gärna vill sitta i juryn och välja ut de bästa rätterna och kockarna. En både tacksam och otacksam roll eftersom det oftast är väldigt svårt att särskilja på de otroligt duktiga kockarna som vi har i Sverige idag. Men en sak är åtminstone säker; matlagning i Sverige är numera i världsklass.

litepress