Årets kock 2016

Årets kock 2016

Finalen i den årliga, prestigefulla matlagningstävlingen Årets kock gick år 2016 av stapeln den 11 februari. Till finalen hade åtta skickliga och hoppfulla kockar tagit sig, som var beredda att ge allt för att ta hem titeln Årets kock. Bland de tävlande fanns Fredrik Andersson från restaurangen Gothia Towers, Johan Backeus från restaurangen Aveqia, Jonas Karlsson från restaurangen Noga Matstudio, David Lundqvist från restaurangen Gute Grill & Bar, Daniel Müllern från restaurangen Ystad Saltsjöbad, Jonathan Kasche från restaurangen Lilla Ego och Manfred Nilsson, också från restaurangen Lilla Ego. Men det var den tredje finalisten från Lilla Ego som skulle ta hem förstaplatsen och titeln Årets kock 2016: Jimmi Eriksson.

Eriksson är uppväxt i Kungsängen men bor numera på Södermalm i Stockholm. Det är också i Stockholm som restaurangen Lilla Ego ligger, där alltså hela tre av finalisterna var anställda. Han har tidigare även arbetat vid två andra restauranger i Stockholm, liksom på restauranger kring Medelhavet och i London. Eriksson kan också skryta med tidigare meriter inom matlagningstävlingsvärlden, då han tidigare har vunnit titeln Årets unga kock 2013 och vunnit silver i Årets Unga Kock (Concours International des Jeunes Chefs Rôtisseurs) i Istanbul, också år 2013.restaurant-939436_960_720

I finalen av Årets kock 2016 var uppgiften att på fem timmar laga två varmrätter, något som juryn tyckte att Eriksson klarade bäst. På prisceremonin i Annexet i Stockholm tilldelades han därför mejerimedaljen i guld av prins Carl Philip. Juryn bestod, förutom av prins Carl Philip, bland annat av förra årets vinnare, Thomas Sjögren, liksom 26 andra experter inom gastronomi. Juryns ordförande var Fredrik Eriksson, som vann Årets kock år 1987 och som idag hör hemma på Långbro Värdshus. De huvudråvaror som Eriksson och de andra finalisterna hade att jobba med var kungskrabba och hälleflundra till den första varmrätten, och rådjurssadel till den andra varmrätten.

litepress