Årets kock 2015

Årets kock 2015

Årets upplaga av tävlingen Årets kock avgjordes i Göteborg i februari, och vann gjorde också en kock från Göteborg, Thomas Sjögren. I finalen tävlade åtta finalister på Svenska mässan om att imponera mest på en jury som bland annat bestod av prins Carl Philip och Leif Mannerström. Tävlingen bestod i att kockarna skulle laga fem smårätter på fisk och skaldjur och en anrättning med svenskt gårdslamm som bas, allt på bara fem timmar. Totalt lagade kockarna i finalen 48 rätter. Sjögren tror att fisk- och skaldjurstemat var till hans fördel, eftersom han arbetar med det varje dag. Till vardags hör han nämligen hemma på restaurangen Swedish Taste.fish-649068_1280

Hans vinnande recept bestod av rätter lagade på lax, havskräfta, pilgrimsmussla, blåmusslor och lättgravad sill. Vad gäller lammet valde Sjögren att tillreda en kolgrillad lammbog med savoykål, potatiscrème och lakritsinlagd fänkål. Detta gick uppenbarligen hem hos stjärnkocksjuryn, som i motiveringen skrev att Sjögren hade lagat ”välbalanserade fisk- och skaldjursrätter med stor respekt för huvudråvarorna” och att lammrätten var ”välkomponerad”, samt att han hade ”hanterat huvudråvaran på bästa möjliga sätt med personliga kombinationer”.

För Sjögren var det bästa inte själva vinsten eller guldmedaljen som delades ut av prins Carl Philip, utan att anses vara den bästa av de åtta finalisterna av en jury som bestod av kockar som varit hans idoler. Det var första gången Sjögren ställde upp i tävlingen, och bara att få delta var något han drömt om sedan han var liten, och som enligt honom själv kändes ”jättestort” och ”fantastiskt roligt”. Han förväntade sig inte att ta sig till final, och ännu mindre att vinna. Han fokuserade inte heller på segern under själva tävlingen, som han beskriver som ”fem timmars springande i köket som har varit jätteroligt”.

Framtiden är än så länge oviss för Sjögren. Han menar att han för tillfället bara fokuserar på det som händer just nu, och att han får se vad som händer. Han har i alla fall många framtidsutsikter med en prestigefylld titel som Årets kock i bagaget.

Om du liksom Thomas Sjögren älskar att laga mat, och vill hitta ny inspiration och nya smakkombinationer, hittar du mängder av recept på Matklubben.se.

litepress