Årets kock 2014

Årets kock 2014

Årets kock är en prestigefull titel som innebär att man är svensk mästare i matlagning. Denna titel vanns 2014 av Filip Fastén.

Tre år tidigare, 2011, hade han varit i final i tävlingen, men den gången knep Thomas Diederichsen titeln. Sedan dess menar Fastén att han har utvecklats som kock och hittat en säkerhet i sin matlagning, vilket uppenbarligen gett resultat eftersom han i år kunde ta hem segern. Hans vinnande meny bestod av en fiskrätt med skreirygg, krispiga fjäll och granrökt huvud, pilgrimsmusslor bakade i sitt eget skal, bränd stuvad grönkål, granolja, matcha-te och syrade endiver, samt en rätt med helstekt anka som var kryddad med grönpeppar, och fylld ankhals med mejram, blodapelsinsås, mille-feuille på spetskål och pistachsnötter, potatiscannelloni smaksatt med miso och fylld, krispig lättrökt lök. Ett av tävlingsmomenten var att tranchera ankan inför domarna, vilket sätter stor press på deltagarna. Fastén menar dock att han var lugn under tävlingen, och bara fokuserade på matlagningen och sitt eget kök. Detta fungerade uppenbarligen. Juryns motivering löd nämligen: ”Med stil, känsla och med en mästares förfinade handlag lyfter Filip Fastén fram råvarornas naturliga smaker och egenskaper. Genom ett utomordentligt kockhantverk har han skapat ett stycke modern svensk gastronomi.”

Till vardags jobbar Fastén på Restaurant Frantzén i Stockholm. Han visade intresse för matlagning redan när han var 13 år, då han praktiserade som allt-i-allo i ett restaurangkök. Hans far menade att han aldrig skulle avancera och lyckas bli kock, men som 18-åring avbröt han sina studier på restaurangskola för att flytta till Stockholm, där han började arbeta i köket på restaurangen Le Rouge. Där fick han arbeta med råvaror av högsta kvalitet, och efter fyra år hade han avancerat till souschef. Efter detta flyttade han till New York under några år för att arbeta som privat kock åt en familj. Han återvände till Sverige 2012 och fick anställning på sin nuvarande restaurang, och nu, 24 år gammal, är han svensk mästare i matlagning. Han kommer inte kunna återgå till vardagen med en gång, eftersom det i priset ingår en studieresa. Fastén har valt att resa till Tokyo, där han kan hämta ny inspiration och nya influenser inför framtida gastronomiska kreationer.

Om du själv, till skillnad från kockarna som vunnit titeln Årets kock, inte tycker att matlagning är roligt, kan du inför fester och andra evenemang beställa catering istället. Du kan få hjälp med catering i Stockholm, på Sandys.se.

litepress