Årets kock 2012

Årets kock 2012

Den prestigefulla matlagningstävlingen Årets kock vanns år 2012 av Klas Lindberg. Lindberg hade gott om erfarenhet från att tävla i matlagning sedan tidigare, då han varit med i finalen till Årets kock året innan, 2011 (där han kom på tredjeplats), i två semifinaler till tävlingen tidigare år, och dessutom var med i det svenska kocklandslaget när de tog VM-silver år 2010. Trots det blev det en tuff final där det var jämnt till slutet – Lindberg vann med endast 1,5 poängs marginal till tvåan, Daniel Engellau. En av finalens uppgifter består i att deltagarna kvällen innan matlagningen ska ske får veta innehållet i en hemlig råvarukorg. Av detta ska de sedan skapa en rätt – eller så har i alla fall reglerna varit tidigare år. Men just detta år var det bestämt att kockarna skulle skapa både en varm och en kall rätt av råvarorna i korgen.knife-384645_640

Klas Lindberg hade önskat att det skulle ligga skaldjur i korgen, och mycket riktigt fanns där hummer, som Lindberg alltså skapade två rätter av: ingefärsstekt hummer med blomkål, hasselnöt och soja, och en sallad på confiterad hummer. Lindberg fick problem i ett av momenten, då hans krassesås sprack. Han lyckades få ihop den, men när han skulle spritsa ut den på tallriken sprack den igen. Lindberg var förkrossad och trodde sannolikt att han i och med det hade förlorat vinsten, men juryn var så imponerade av hans matlagning att det räckte ändå.

Kockarna skulle också skapa en rätt på årets tema ”Det svenska arvet”, då huvudråvaran var svensk biffrad med ben. Av detta skapade Lindberg en hällstekt biff med rökt märgsmör och nordisk hetta. Dessa tre rätter gav honom den vinnande motiveringen från juryn, där de bland annat sade att Lindberg ”i knivskarp konkurrens tolkat råvarorna med stor respekt och skapat tre vällagade, eleganta och attraktiva rätter”.

Lindberg arbetar annars som frilansande kock med den egna firman Klas Lindberg Mat & Vin, och detta pris kan med största sannolikhet utöka hans kundkrets.

litepress