Fresh bread in  basket on a wooden table

Fresh bread in basket on a wooden table

Årets bagare 2016

Årets bagare 2016 är utsedd och i år var det Kim Lund från Västerås som tog hem den åtråvärda titeln. Årets tävling gick av stapeln i Göteborg. Finalisterna fick under 3 hektiska dagar visa prov på sin hantverksskicklighet, kreativitet och kunskap. De tävlade i flera olika moment och i en del av dem fick de tävlande följa strikta regler. Där gällde det att baka till exempel de bästa baguetterna eller croissanterna. I de tävlingsmoment där de fick mer fria händer och möjlighet att visa sin kreativitet fick de skapa bland annat kuvertbröd i nya och fantasifulla former eller matbröd i egen tolkning.

Årets vinnare är stolt över sitt surdegsbröd

Kim Lund som tog hem titeln Årets bagare har tidigare tagit guld i Nordiska mästerskapen tillsammans med Bedros Kabranian och Tomas Helgesson. 2014 kom knep hon även andraplatsen i SM för unga bagare och på tredjeplats i EM. Hon ingår även i det svenska bagarlandslaget. Hennes största stolthet är det egna matbrödet som är ett surdegsbröd med rapsfrön och rostade mannagryn. Surdeg är något som de senaste åren har börjat bli mer populärt. Hittills har utbudet i affärerna inte varit speciellt stort men med efterfrågan börjar även utbudet att öka. Mjukt matbröd och även Knäckebröd som är bakat på surdeg kräver tålamod och kunskap att baka och därför bakas det inte speciellt ofta i hemmen.

Kims brioche imponerade

Av de bakverk som Kim tävlade med var det dock en sötsak som imponerade mest på juryn. Hennes brioche som var fylld med vaniljkräm, tahitivanilj och körsbärssylt och dessutom en triangelformad brioche fylld med lingonrussin marinerade i rom gjorde det lätt för juryn att utse Kim till årets bagare. Tillsammans med hennes övriga bidrag som även dessa var bakade med imponerande hantverksskicklighet och teknisk kreativitet tog de henne till förstaplatsen. Till vardags arbetar hon på bageri Brillo i Stockholm där även Ellen Käck som tog hem tredjeplatsen arbetar. Hon vann skolmästerskapen i matbröd år 2010. På andraplats kom Anna-Lena Ehrling som jobbar på YRGO i Göteborg.

litepress